içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TEMEL PRENSİPLER 5 YASALARI NASIL OKUMALIYIZ? SİTEMKAR… NİSPET ETMEK…

Bir hikayede makalede veya bir köşe yazısında mutlaka bir başlık olur. Aslında başlık o yazının hem kısaca özetidir hem de okuyucuya o metnin nasıl okunması neler düşünülmesi gerektiğinin ip ucunu vermektir.

-Mirim Hoca merhumun mektubu gibi değil mi?

-Evet. Rivayet odur ki; adamın biri Hoca Merhuma bir sayfa yazı getirir. “Hocam ne olur şunu bir okuyuver.”

Hoca evirir çevirir; başlar dillendirmeye: “Anneme selam ederim. Babama selam ederim. Şu bu.” Adam şaşırır: “Yahu Hoca ben sana yanlış kağıt mı verdim? Bu mektup değil. Tarla tapusu.” Deyince Hoca Merhum ironiyi patlatır.”Be mübarek önceden söylesene bu tapu diye. Biz de tapu okur gibi okuruz.”

-Mirim başlığa bakılırsa “Yasaları Nasıl Okumalıyız” bunun cevabı mı bu yazı?

-Evet aynen o. Konu şu. Sayın Belediye Başkanı iki de bir köpek yavruları ile boy boy fotoğraf vermekte basın aracılığı ile.  Kastımız niyet okumak değil ama verilen görüntü sanırım “Sokak Hayvanları ile İlgili Yeni Düzenlemeye” tepki vermek.

Haydi gelin bu konu ile yapılan çalışmaların tarihçesine bir de geleceğine göz atalım.

Uzun süreden beri kimsesiz denetimsiz sorumsuz sahipsiz sokak hayvanlarından büyük küçük herkes rahatsız ve korku içerisinde. Bu nedenle ilk tedbir olarak Temmuz 2021’de bir yasa çıkar. Yasaya göre de:  Kimsesiz başı boş sokak hayvanlarına  çip takılarak takibi yapılacak. İkinci tedbir de:Sahipli hayvanların denetimsiz sokağa salınması veya terk edilmesine cezai yaptırım gelmesi.    

Kedi, köpek gibi evcil değil ama insanlarla yaşayan hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu Temmuz 2021'de yürürlüğe girdi.

Ancak bu tedbir sorunu tam çözmedi ki; Üç bakanlık bir çalışma yapıp Belediyelerin yüklerini insaftan öteye kanuni yükümlülüklere bağlamaya çalışması.

-Mirim taslak nasılmış? Belediyelere nasıl yük getirmiş?

-Haydi göz atalım. 

Üç bakanlık çalışmasını büyük oranda tamamladı. Taslakta, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilme aşamasına gelindi. Başıboş sokak hayvanları sorununun çözümü için sona yaklaşıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre,

  1. Barınak sayısı artırılacak,
  2. Belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek.
  3. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak.

Yeni yasa ile hem insan sağlığı hem de başıboş hayvanlar korunacak. Hayvanlar barınaklara taşınacak, belediyelerin kuracağı internet siteleri aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi sağlanacak.

Büyük şehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak.
Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek.

Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak.

İl Özel İdareleri ve Valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde de hayvan toplama merkezleri oluşturulacak.  

-Mirim Belediyelere yük gelmiyor ki çoğu işi Tarım Orman Bakanlığı ile valilikler üstleniyor. Sayın Belediye Başkanı Nuri Bey niye sitemkar pozlar veriyor ki. Nispet edercesine.

Kahya Efendi sanırım taslakta bir maddeden bahsediliyor.

30 GÜNÜN SONUNDA SAHİPLENİLMEYENLER UYUTULACAK

Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.

30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. Uyutma yöntemi için "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak" değerlendirmesi yapıldı.

-Mirim bu maddeye sitem ediyorlardır.Sanırım.

-Kahya Efendi, o özenle hayran olduğumuz AB’de nasılsa öyle taslak yapılıyor sanırım. Avrupa tek kelime ile orada denetimsiz başı boş işler yapılabilir mi? Avrupa’da kaçak inşaat diye merdiven altı üretim diye bir kavram var mı?

-Mirim olamaz. Onlar sahipsiz hayvanları uyuturlar. Biz bu sert tedbiri biraz yumuşatmışız. Rehabilite et. Barınağı yeterli kıl. Kısırlaştır. Sahiplendir falan. Tamamen çare bulamazsan o zaman uyut, gibi. Sanırım Sayın Belediye Başkanı böyle pozlar vererek sessiz sakin tepkisini koyuyor.

-Kahya Efendi siteme gerek yok. Yasayı yasa gibi okumak ve gereğini yerine getirmek herkesin boynunun borcu. Ortalıkta sahipsiz denetimsiz ne yapacağı belli olmayan sokak hayvanları çoluk çocuk yaşlı genç herkesi tedirgin etmekte.  Gün geçmiyor ki masum bir çocuğumuz bir köpek tarafından taciz edilmemiş olsun. Basına yansıyor sürekli. Burada Sayın Başkan’a düşen -yasa koyucu boşluk bırakmış ise- daha iyisini dile getirmektir... Yoksa merhamet şefkat dilencisi pozunda ucuz kahramanlıkla sitemkar olmak işi çözmez.  .

 

 

 

Bu yazı 1078 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum